Huzur Veren Bir Coğrafya: Abant

İletişim

Adres

Abant Yolu 16. Km Dereceören Köyü Çayırbıçkı Mevkii / BOLU

Çalışma Saatlerimiz

08:00 - 21:00
Pazartesi - Pazar

Huzur Veren Bir Coğrafya: Abant

Batı Karadeniz ve Marmara’nın arasında kalan, Bolu şehrinin güneybatısındaki Abant, meşe, köknar, çam, kayın ve gürgen ağaçlarının bolca serpildiği, huzur veren bir coğrafya. Tertemiz bir havada güne kuş cıvıltılarıyla uyanacağınız, doğada vakit geçirip oksijen dolu tertemiz havayı içinize çekebileceğiniz bir yer Abant.

Huzur Veren Bir Coğrafya: Abant

Bolu’ya bağlı Mudurnu ilçesinin Kuzeydoğusunda yer alan Abant, çevresinin doğal güzelliğiyle ünlenmiş oldukça güzel bir göl. Ekim ayının sonlarından Kasım ayına kadar bu coğrafya yanı başındaki Yedigöller ile birlikte Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri olsa gerek. Kışa hazırlanan ağaçların yaratacağı rengârenk dünyayı keşfetmek için Abant, Yedigöller ve Gölcük’ü kapsayan bir yolculuğa çıkmak gerek.

Abant Gölü

Abant Gölü’nün uzunluğu yaklaşık 900 m. kadar, en derin yeri ise 18 metre. Denizden yüksekliği 1.328 metreyi bulan, bu 1,5 km2′den az bir alanı kaplayan küçük bir tatlı su gölünün kuzeybatı bölümü yarı bataklık halde. Bu yüzden nadir özellikteki sarı ve beyaz nilüfer çiçekleriyle kaplı ve bu benzersiz bitki örtüsü onu özel kılıyor. Bu yüzden Abant Gölü ve çevresi Milli Park statüsünde bulunuyor.

Abant ve çevresi Milli Parklar Müdürlüğü’ne bağlı olduğundan parka giriş ücretli. Abant Tabiat Parkı‘na giriş yaptıktan sonra arabanızı hemen girişteki otoparka bırakabiliyorsunuz. Dileyenler için göl çevresinde tur yapmak için farklı seçenekler var. İsteyene bisikleti, isteyene at, isteyen ise faytonlar bulunuyor.

 

Abant Gölü’nün çevresi 7 km kadar, yürüyüş yapmak için ideal ve ortalama bir yürüyüş temposuyla bir buçuk iki saatte tamamlanabiliyor. Bir yanda nefis bir göl manzarası, diğer yanda orman ve size eşlik eden kuş cıvıltıları eşliğinde harikulade bir yürüyüş olabilir. Benim göl çevresini turlama hedefim, çok sık fotoğraf molalarıyla kesilince vazgeçip dönmek zorunda kalmıştım. Tamamını olmasa da bir kısmını yürüyerek dolaşın.

Gölün çevresindeki düzlüklerden sonra başlayan ve yüksekliği 1.770 metreye kadar ulaşan, çam ve köknar ağaçlarıyla kaplı Abant Dağları küçük akarsuların açtığı vadilerle yarılmış.

Dileyenler Abant Palace Hotelin hemen yanından Mudurnu’ya doğru giden yokuşu tırmanıp tepeye çıkarlarsa eğer muhteşem göl manzarasını görmeleri mümkün. Ayrıca Ballıca Tepe ve Sarıyer Yayla Yolu da diğer alternatifler.

 

Abant Gölü

Göknar, sarıçam, kayın, karaçam, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ormangülü, ılgın, fındık, papaz külahı barındıran zengin bir bitki örtüsüne sahip. Gölün çevresi çam, köknar ve kayın ağaçlarını görmek mümkün. Ayrıca alıç, kuşburnu, muşmula, böğürtlen, çilek gibi meyveli bitkiler, çeşitli mantarlar ve kokulu dağ çiçekleri yönünden de zengin bir floraya sahip.

Yaban hayatı geliştirme Sahası içeresindeki bu bölgede geyik, yaban domuzları, karacalar, çok sayıda yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor. Ayrıca Ayı, çakal, tilki olduğu da biliniyor. Tabi bu yaban hayvanlarını göl civarında görmek mümkün olmuyor.

 

Abant Gölü çevresinde fayton turu yapın

Çam, köknar, kayın ağaçlarıyla ideal bir tanışma yeri olan göl ve çevresi aynı zamanda Abant alası ve su samuru koruma alanı. Su samurlarını görebilmek için sabah güneş doğmadan samurların yuvalarının olduğu yere gelip beklemek gerekiyor. Gölde, alabalığın en beğenilen türü olan, Abant alası denen endemik bir alabalık türü ve benekli mercan balığı çokça bulunuyor.

Abant gezilecek yerler açısından tamamen doğal güzellikler ile dolu bir yer. Ulaşım aracı veya vakti olanlar yakın çevredeki diğer güzellikler olan Yedigöller Milli ParkıÖrmeci YaylasıSamandere ŞelalesiSinekli YaylasıGüzeldere Şelalesi ve Akkayalar’ı ziyaret edebilirler. Ancak bu güzelliklerin hepsini aceleye getirmemek, mümkünse konaklamalı gitmek tavsiyem. Abant’a 15 kilometre uzaklıkta bulunan, geleneksel Osmanlı konaklarının süslediği sokaklarıyla tam bir nostalji yaşatan Mudurnu da listeye eklenebilir.

 

Abant nerede: Abant boluya bağlı bir göl

Yılda ortalama 350 bin kişiyi ağırlayan Abant Tabiat Parkı‘nın Bolu girişindeki otoparkın hemen yanına hoş bir ahşap binada ziyaretçi tanıtım merkezi bulunuyor. Tanıtım merkezinde dünden bugüne ormancılığımız ve orman alanları, bölgeye özgü hayvanların doldurulmuş halleri yer alıyor. Doğrusu çok yetersiz geldi bana, ancak dinlenmek için nefis bir terası vardı.

 

Abant Tabiat Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi

Abant’a veda etmeden Abant Köy Ürünleri Satış Merkezi’ne uğrayın. Bolu ve çevresindeki dağlardan toplanmış veya köylerde hazırlanmış yöreye özgü ürünler, kokulu tarhana, erişte, kuru fasulye, yağlı peynir, tereyağı, çam balı ve çeşitli meyveler satılıyor.

Kurutulmuş sebze ve meyveler, şifalı otlar, köy peynirleri, kese yoğurdu, erişte, keş peyniri, tarhana çeşitleri, balkabağı, alacalı fasulye, renkli süs kabakları, ahşap objeler, oyalı yemeniler ve dahası.

Bulunduğum Eylül ortası gece hava oldukça serin ve hatta soğuktu. Hangi mevsim olursa olsun yanınıza hırka türü bir şeyler almanız iyi olur. Abant tatili için Eylül – Nisan ayları dönemini düşünüyorsanız kalın kıyafetleri yanınızdan hiç eksik etmeyin.

Abant Gölü Tabiat Parkı yolu üzeri 16.km de hizmet reren kahvaltı - alabalık - et mangal restaurantımıza hoşgeldiniz. Doğa ile iç içe dere kenarında Abant Serpme Köy Kahvaltısı, Abant Alabalık, Akçaabat Köfte, Kuzu Saç Tava, Kuzu Pirzola, Kuzu Biftek, Kiremitte Alabalık, Kiremitte Köfte, Kiremitte Mantar, Tavuk Izgara, Sucuk Ekmek, Tereyağında ve Izgarada Alabalık, Abant Karışık Izgara'mız ile hizmetinizdeyiz.